Cămașa sunt EU: Sărbătoarea Sânzienelor, în spațiul european

EUROPE DIRECT Bistrița-Năsăud, la ecologizare pe Via Transilvanica
iunie 14, 2021
Cămașa sunt EU. Dialog intercultural între generații
iunie 25, 2021
 

Acordând o atenție deosebită lumii care ne înconjoară, încă din cele mai vechi timpuri, civilizațiile europene și nu numai au încercată să găsească înțelesuri ascunse și sensuri miraculoase pentru cele mai importante fenomene naturale. Între acestea, unul dintre cele mai importante este solstițiul de vară. În România, cu ocazia acestui eveniment astronomic se sărbătoresc, în acelaști timp cu Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, și Sânzienele. Această tradiție ancestrală își găsește sărbători surori în toate statele Uniunii Europene, de la sărbătorea Enyovden din Bulgaria, la Midsommar din Suedia. Importanța tradițiilor românești și europene a reprezentat tema dialogului „Sărbătoarea Sânzienelor în spațiul european”, inclus în evenimentul „Cămașa sunt EU”.

„Cămașa sunt EU – SânIEne la Muzeu” este prima ediție a evenimentului anual organizat de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Centrul EUROPE DIRECT Bistrița-Năsăud, găzduit de Asociația Produs în Bistrița-Năsăud și Filiala Bistrița-Năsăud a Asociației Comunelor din România, alături de partenerii Liceul de Muzică „Tudor Jarda”, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Colegiul Tehnic INFOEL Bistrița, Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Maieru, Colegiul Național „Andrei Mureșanu” și „Copacul de cafea”.

Desfășurat în perioada 22-24 iunie 2021, evenimentul a debutat cu demonstrații de țesut tradițional cu războiul, susținute de creatoarele populare Oltița Dănilă din localitatea Șanț și Ileana Domide din Rodna. Acestea au asamblat vechiul sistem de țesut, au prezentat componentele acestuia și au împărtășit din experiențele lor cu cei prezenți. Momentul cel mai important a fost reprezentat de țeserea firelor prin metodele astăzi aproape uitate.

După aceste momente, activitatea a continuat cu un dialog între cei prezenți legat de importanța Iei românești în cultura europeană, de tradițiile și credințele asociate sărbătorii de Sânziene și de sărbătorile surori din Europa.

Dacă importanța iei românești în locul celor mai importante concepte vestimentare din Europa, intrând în atenția unor pictori foarte importanți, precum Henri Matisse și a unor creatori vestimentari celebrii, precum Yves Saint Laurent, similitudinile tradițiilor europene legate de solstițiul de vară au fost mai inedite și mai puțin cunoscute. Între cele mai interesante tradiții europene se regăsesc:

- aprinderea focului și săritul peste acesta în Ungaria, cu ocazia Nopții de Vară (Szent Iván-éj), pentru purificare și alungarea spiritelor rele;
- sărbătoarea Enyovden din Bulgaria, similară celor mai multe culturi slave, însă moștenită într-o anumită măsură de la strămoșii traci, presupune studierea umbrei la răsăritul soarelui pentru prevestirea viitorului, culegerea ierburilor videncătoare, purtarea coronițelor de flori de către fete și femei și aruncarea coronițelor în ape liniștite.
- În Polonia, celebrarea solstițiului mai este numită și sărbătoarea Cununilor și este de asemenea legată de puterea vindecătoare a plantelor și include sărituri peste foc, împletirea cununilor de flori și aruncarea coronițelor în apă;
- În Suedia, sărbătoarea Midsommar are la bază credința că în noaptea cea mai lungă plantele primesc puteri miraculoase, fiind o sărbătoare a fertilității. Se împletesc coronițe de mesteacăn, se dansează jocuri similare horei în jurul focului și stâlpului ceremonial.

Tradiția românească legată de aceast eveniment astronomic este una asemănătoare celorlalte culturi europene, această zi fiind considerată prielnică pentru culegerea plantelor de leac și incluzând ritualuri magice, precum interpretarea umbrei pentru a prezice viitorul și împletirea coronițelor de flori. Un loc important în aceste ceremonii îl au Sânzienele, considerate zâne bune aducătoare de sănătate, belșug și îndrumare în dragoste.

Unitatea culturilor și popoarelor europene este așadar una veche, chiar preistorică, după cum dovedesc tradițiile noastre atât de asemănătoare, iar astăzi, mai mult ca oricând avem posibilitatea de a ne bucura frățește de sărbători și tradiții, datorită celei mai lungi perioade de coexistență pașnică pe care a avut-o bătrânul continent. În acest context, dialogul s-a încheiat cu o discuție legată de oportunitățile de implicare a cetățenilor în viața democratică a Uniunii Europene, prin crearea de inițiative cetățenști și participarea activă la evenimentele desfășurate sub umbrela „Conferința privind viitorul Europei”.

Activitățile incluse în evenimentul „Cămașa sunt EU – SânIEne la Muzeu” continuă în data de 24 iunie cu vernisajele expozițiilor de cămăși și ii populare vechi, dialoguri interculturale între generații, momente artistice relevante pentru obiceiurile de Sânziene din județul Bistrița-Năsăud, ateliere de împletit cununi și standuri cu obiecte meșteșugărești. Toate activitățile sunt organizate în conformitate cu regulile de combatere a răspândirii COVID-19. Masca este obligatorie în spațiul de desfășurare a evenimentului.